scroll
De Wise-heid van een toekomst-bestendige bieb
Laurens Kuik
Coördinator ICT
In mei 2021 stapte KopGroep Bibliotheken over op een nieuw bibliotheeksysteem. In Wise staat alle informatie over alle materialen én over de leden. Bovendien heeft Wise een app, waarin leden al hun bibliotheekzaken kunnen regelen.
Laurens Kuik is projectcoördinator ICT bij KopGroep Bibliotheken. Hij is heel tevreden met het verloop van de implementatie. “Binnen een bibliotheeksysteem beheer je het volledige proces van uitlenen, verlengen, reserveren en alles wat daarbij hoort. Het systeem verstuurt bijvoorbeeld herinneringen aan klanten als de uitleentermijn bijna is verstreken of een gereserveerd materiaal klaarstaat om af te halen. Maandelijks draaien we een rapportage uit over materialen die erbij zijn gekomen, materialen die afgeschreven moeten worden en de ledenadministratie.”

De overstap naar Wise was een logische keuze. “Veruit het merendeel van alle bibliotheken in Nederland gebruikt Wise. Door daarbij aan te sluiten kregen we eenvoudiger toegang tot de collecties van andere bibliotheken en andere landelijke bibliotheekdiensten. Samen met de Wise-app voor onze leden zijn we weer helemaal ‘bij’.’’ Overigens is daarmee geen slecht woord over de vorige aanbieder gezegd. “Ze zijn ons uitstekend van dienst geweest om alle data zo aan te leveren dat het netjes over kon worden gezet.”
Opgeschoond
KopGroep Bibliotheken is ongeveer een jaar met de overstap bezig geweest. “Het is eigenlijk probleemloos verlopen. Een werkgroep van enthousiaste medewerkers heeft zich erin vastgebeten. De specifieke functies werden vervolgens bekeken in kleine groepjes collega’s die met die functies moeten werken. Onze medewerkers zijn vanwege de pandemie grotendeels online getraind, maar ook dat is heel goed gegaan.” En er mocht flink geoefend worden. “We hadden op alle vestigingen testversies, waarin de gegevens elke dag opnieuw netjes op een rijtje stonden. Daarin konden collega’s grasduinen, oefenen en functies uitproberen, zonder het risico te lopen iets fout te doen. De volgende dag stond alles weer precies op zijn plek.”
Een overstap is het perfecte moment om alles, maar dan ook alles dat in zo’n systeem staat nog eens helemaal na te lopen. Kloppen alle huisnummers van de leden nog met de postcodes? Zijn ze ingedeeld in de juiste leeftijdscategorie? En hoe komt de kastomschrijving in het nieuwe systeem te staan? Laurens: “Eigenlijk alle menselijke fouten, die een computer niet kan oplossen, zijn er nu uitgehaald. Groepjes collega’s hebben alles opgeschoond.” Die opschoning leidde ook tot een kortstondige schrik. Leden die langer dan twee jaar niet actief zijn geweest, werden uit het systeem verwijderd. Dat veroorzaakte een flinke terugval in het ledenaantal. Het voordeel hiervan is wel dat het systeem nu weer helemaal up to date is.
Leermodus
Toen Wise in mei dan eindelijk live kon gaan, was KopGroep Bibliotheken er helemaal klaar voor. “We werden ondersteund door vertegenwoordigers van Probiblio. Zij zijn onze eerstelijns ICT helpdesk. Als we ergens op stuitten, was er altijd iemand om te helpen. Want je kunt nog zoveel oefenen, uiteindelijk loop je toch tegen praktische vragen aan. Een klant die zijn pas kwijt is bijvoorbeeld. Dan moet je voor het eerst een nieuwe pas aanmaken vanuit een nieuw systeem.”
Collega’s zijn over het algemeen blij met Wise. Laurens: “Natuurlijk zijn we nog in de leermodus. Sommige collega’s hebben twintig jaar met het vorige systeem gewerkt. Elk systeem heeft zijn eigen logica en het kan dan best even wennen zijn. Nieuwe collega’s pakken het daardoor makkelijker op. Wise biedt nog veel meer functionaliteiten dan we nu gebruiken, maar we willen eerst zorgen dat iedereen er helemaal in thuis is voordat we er meer mee gaan doen.”
Het was kortom best een hele operatie. Maar wat merken leden daar nu van? Laurens: “Nou, ik hoop eigenlijk zo weinig mogelijk. Dan gaat het goed. We hebben wel van de gelegenheid gebruik gemaakt de uitleenstations te vervangen. Daar moeten sommige bezoekers nog een beetje aan wennen. Verder is het vooral een verandering voor de medewerkers.” De toegevoegde waarde voor leden zit vooral in de app. “Alles wat ze voorheen regelden via de website, kunnen ze nu via hun telefoon doen.”
Met Wise heeft KopGroep Bibliotheken een slag gemaakt naar een toekomstbestendige bibliotheek. De komende jaren zal het zijn waarde gaan bewijzen.