scroll
Een leven lang lezen met een goede BoekStart
Annemarie Boon
BoekStartcoach
KopGroep Bibliotheken heeft sinds september 2021 een BoekStartcoach. Deze geeft advies aan ouders van jonge kinderen over taalontwikkeling, lezen en het gebruik van moderne media. Medewerker Annemarie Boon, die ook leesconsulent is op VVE-locaties, vervult deze taak. “Ik ben er niet om ze te vertellen hoe het moet. Wel om te laten zien hoe leuk het kan zijn.”
Annemarie is oorspronkelijk gebarentolk. Sinds ze zelf moeder werd, is ze zich gaan specialiseren in gebaren voor (horende) baby’s. Een manier om al met kinderen te communiceren voordat ze kunnen praten. “Ik ben echt een taalnerd. Taalontwikkeling is zo’n fantastisch proces. Het is het begin van bijna alles, van communiceren tot klokkijken en rekenen. In mijn rol als BoekStartcoach komt het allemaal bij elkaar.”
Een leven lang lezen
Een taal aanleren hangt nauw samen met praten en luisteren. Samen lezen is een toevoeging op het alledaagse taalgebruik. Ouders en grootouders die al vroeg beginnen met voorlezen aan hun (klein)kind leveren dan ook een belangrijke bijdrage aan hun spraak- en taalontwikkeling. Het programma BoekStart is erop gericht dat te stimuleren. Annemarie: “BoekStart staat aan de basis van een leven lang lezen. Je kunt al beginnen bij drie maanden.” Dat klinkt veel ouders gek in de oren. Drie maanden is toch veel te jong? “Het gaat dan niet echt om voorlezen, maar meer om samen met boekjes bezig te zijn. Dat brengt het latere leesplezier op gang. Er zijn bijvoorbeeld mooie boekjes met contrastplaatjes. Je kunt er ook samen een liedje bij zingen. Het is een gezellig moment en ondertussen leert een kind al hoe het een boek vast moet houden en de bladzijden om moet slaan. Als ik langsga op het consultatiebureau kan ik al heel snel zien welke kinderen met hun ouders lezen en welke niet.”

Annemarie zit elke week in de ‘wachtkamer’ van consultatiebureaus in Hollands Kroon. Ouders mogen haar aanspreken, maar meestal gaat het andersom. “Dat gaat heel makkelijk met kinderen erbij. Als ik met ze ga lezen, zien ouders meteen hoe leuk het is en komt een gesprek gauw van de grond. Dat gaat vaak over lezen, maar ook over mediagebruik. Verder vraag ik altijd of ze al lid zijn van de bibliotheek.” Niet alle ouders weten dat lidmaatschap voor kinderen gratis is. Annemarie wijst ze de goede kant op. “Ik geef ze een bon mee om een BoekStartkoffertje op te halen. Hierin zitten twee boekje, informatie over de bibliotheek en voorleestips.”
Balans
Ouders van nu hebben andere opvoedvragen dan die van eerdere generaties. Onder meer over moderne media. Annemarie: “Ik vind het een waanzinnig interessant onderwerp. Vroeger mochten wij niet te lang televisie kijken. ‘Daar krijg je vierkante ogen van’, zei mijn moeder. Nu zoeken ouders naar verantwoorde manieren om hun kind online te laten zijn. Je ontkomt er niet meer aan, dus dan kun je maar beter op zoek naar de juiste balans.”

Die balans zit onder meer in wát je aanbiedt en hoe lang. “Neem YouTube Kids. Dat lijkt heel verantwoord, maar je kind wordt al snel meegezogen in de algoritmen. Het krijgt steeds iets nieuws aangeboden en hun concentratie wordt steeds minder. Ondertussen zijn er allerlei leuke apps, voor verschillende leeftijden waarmee kinderen wél zinvol online kunnen zijn.”

Ouders met vragen over taal, lezen en mediagebruik, kunnen in Hollands Kroon terecht bij Annemarie, op Texel bij haar collega Esther en in 2022 bij collega Hanna in Schagen. Daarnaast heeft Annemarie collega’s en vrijwilligers van de bibliotheken een training over BoekStart gegeven. “Ik ben heel blij als ouders de weg naar de bibliotheek vinden. Daar staan de collega’s klaar om ze vol enthousiasme te ontvangen en adviseren.”